top of page
  • Arif Şahin / Genel Müdür

Yatırımcı Profilinizi Keşfedin

Herkesin bildiği üzere yatırım günümüzde artık her bireyin bütçesine göre dahil olabileceği bir kazanç aracına dönüştü. Teknolojinin baş döndüren bir hızla gelişmesi yatırım işlemlerine de hız kazandırdı. Ayrıca kripto para piyasalarının ulaştığı seviyeler de her kesimden yatırımcıların ilgisini daha da artırıyor.


Son yıllarda bireysel yatırımcılar ile ilgili yapılan çalışmalarda ilgi çekici bilgiler yer alıyor. Bireylerin kişilik yapısı, riske karşı tutumu ve bulunduğu çevrenin yatırım eğilimlerini etkilediğini görüyoruz. Bu durum, bireylerin yatırım kararlarındaki farklılıkları da beraberinde getiriyor elbette. Kişilerin yatırım tercihleri doğrultusunda oluşturulan yatırımcı profili ile varlık dağılımının nasıl olması gerektiğini belirlenebilir. Yatırımcı profilleri temkinli, dengeli, atak ve agresif olarak sınıflandırılabilir. Peki siz yatırım kararı verirken ne kadar risk alıyorsunuz?


Temkinli Yatırımcı Profili – Çok Düşük Risk

Temkinli yatırımcı profili çok düşük riski sever, piyasaları ve ilgilendiği enstrümanları vakit buldukça takip eder. Yatırımının yaklaşık %80’ini kısa vadede mevduatta değerlendiren bu yatırımcılar, kalan %20’lik kısmı ise daha uzun vadeli bir bakış açısıyla kullanır. Yani portföyünün bu kısmında kısa vadede oluşacak dalgalanmalara değil, orta-uzun vadedeki potansiyel getiriye odaklanır. Temkinli yatırımcı, portföyünün söz konusu %20’lik kısmını için riske daha açıktır. Yatırım ürünleri olarak da yatırım fonları, hazine bonosu, devlet tahvili ve mevduatı kullanır.


Dengeli Yatırımcı Profili – Düşük Risk

Günlük olarak vakit bulamasa dahi piyasaları sıklıkla takip eden dengeli yatırımcı profili, genel olarak trendlere hakimdir. Oran vermek gerekirse birikimlerinin %70’ini getirisi sabit olan yatırım araçlarında değerlendirir. Bu özelliği ile dengeli yatırımcılar da düşük risk grubunda sayılabilir. Portföyünün kalan kısmında ise anapara korumalı fonlar, altın, devlet ve özel sektör tahvilleri, emtia, kısmen hisse senedi ağırlıklı yatırım fonları ile büyük ve istikrarlı şirketlerin hisse senetleri gibi enstrümanlara yatırım yapar. Birikimlerinin bu kısmında 1 yıl ve üzeri vadeli perspektif ile hareket ederler. Orta-uzun vadedeki getiri potansiyeline odaklanan bu tasarruf sahiplerini yatırım ürünleri arasında, altın, yatırım fonları, hisse senedi, ana para korumalı fonlar, eurobond vardır.


Atak Yatırımcı Profili – Orta Risk

Toplam yatırım portföyünün %60’ı ile çeşitli vadelerde mevduat gibi sabit getirili enstrümanlara yatırım yapan atak yatırımcı, çok sık olmasa da çeşitli yatırım araçlarında kısa vadeli alım-satım işlemleri yapar. Ayrıca piyasaları yakından takip ederek genel trendleri izlemeye çalışır. Birikimlerinin %40’ını daha uzun vadeli yani 1 yıl ve üzeri bir perspektif ile değerlendirebilen bu yatırımcı profilinin toplam yatırım portföyünün yaklaşık %40’ı altın ve hisse senedinden oluşur. Yatırım ürünleri arasında vadeli işlem opsiyon piyasası, varant (dayanak varlığı önceden belirlenen bir fiyattan alma ya da satma hakkı), forward, swap ve kripto para vardır.


Agresif Yatırımcı Profili – Yüksek Risk

Agresif yatırımcı profilinin en belirgin özelliği riski sevmesidir. Piyasaları anlık olarak takip eden agresif yatırımcılar, çok kısa vadeli ve hatta spekülatif sayılabilecek alım-satım işlemleri gerçekleştirmeye açıktır.


Ana odakları ise yüksek potansiyel getiri beklentisidir. Bu nedenle portföylerinin en az yarısını tahvil-bono ağırlıklı fonlar, altın, diğer emtia, para birimleri, hisse senetleri ve bunları içeren yatırım fonlarında değerlendirebilirler. Piyasa koşullarının ve yatırım ortamının uygun olmadığı dönemlerde ise mevduat gibi sabit getirili yatırımlara yönelirler. Yatırım ürünleri arasında ise opsiyon, kaldıraçlı alım-satım işlemleri (forex) ve kripto para bulunuyor.


Kişilerin yatırım tercihleri doğrultusunda oluşturulan yatırımcı profili ile varlık dağılımının nasıl olması gerektiğini belirlenebilir.

10 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page