top of page
  • Editör

Ülkelerin Kripto Sektörüyle İlgili Regülasyon Adımları


Uzmanlara göre regülasyon çalışmaları ilk etapta kripto para borsasında olumlu ya da olumsuz olarak değerlendirilebilecek büyük dalgalanmalara neden olacaktır. Ancak orta vadede tüm ülkelerin birbirlerinden farklı da olsa regülasyonlar yapması sektörün sağlıklı bir yapıya kavuşmasını destekleyecektir.Ayrıca hem kripto yatırımcıyı hem de firmaları koruyarak sektörün önünü açacaktır.


Tersi durumdaki tüm versiyonlar devletlerin gelir kaybına, kripto yatırımcıların merdiven altına kaymasına ve güvensiz ortamlara çekilmesine neden olacaktır. Gelecek bir düzenlemenin en önemli sac ayaklarından birinin vergi ayağı olacağını düşünen uzmanlarımız bunları desteklerken beklediklerini de dile getirmektedirler.


Kripto Para Yatırımı Yaparken Dikkate Alınması Gereken Kriterler

  • Kripto işlem yapılacak firma seçimi son derece önemlidir.İşlem yapacağınız firmanın hem sermaye hem de teknolojik anlamda yeterlilik düzeyi en üst seviyede olmalıdır.

  • Kripto yatırımcılar bu piyasayı genel yatırımlarının bir parçası olarak görmelidir.

  • Coin seçimlerinde son derece titiz davranılması ve hikayesi olan, alt yapısı güçlü coinlerin seçilmesi önemli de önemlidir.

  • Uzmanlara göre kripto piyasasına ayrılan yatırım miktarının toplam tasarrufların %25’ini geçmemesi gerekmektedir. Bu sayede yatırımcı daha sağlıklı karar verirken, yanlış bir karar alınması durumunda zararı minimize edebilmektedir.

  • Tüm piyasalar için geçerli mottolar “Herkes alırken sat, herkes satarken al” ve “nakit kraldır” bu piyasa için de geçerlidir.

  • Finansal okuryazarlıkla birlikte kripto yatırımcılar, seçimlerini belli stratejiler oluşturarak daha sağlıklı şekilde yapar.

Türkiye Kripto Para Ekosistemi

Kripto para sistemine yatırımlar, ortalama gelirin ve kişi başına düşen gelirin düşük olduğu ülkelerde daha yoğun olduğu gözlemlenmiştir. İnsanları bu sektöre çeken neden ise hızlı bir şekilde tasarruflarını artırma güdüsü ve kısa sürede fark yaratacak gelir elde etme düşüncesidir.


Diğer bir unsur da, buradaki yatırımcı kitlesinin gençlerden oluşmasıdır. Gençlerin teknolojiye merakı da sınırlı tasarruflarını kripto paraya yönlendirmelerine yol açıyor. Burada ise devreye finansal okuryazarlık giriyor. Finansal okuryazarlıkla birlikte yatırımcıların seçimlerini belli stratejiler oluşturarak daha sağlıklı şekilde yapabilmeleri mümkündür.


Kripto Para Ekosistemi 2021 İlk Çeyrek

2021 yılının ilk çeyreğinde kurumsal firmaların Bitcoin alacaklarına dair haberleri çıkmıştır., Elon Musk gibi dünya zengini bazı kişilerin de piyasa hakkındaki olumlu yorumları Bitcoin başta olmak üzere birçok coinin fiyatının yükselmesini sağlamıştır.


Uzman görüşüne göre ülkelerin alacakları regülasyon kararları sonraki çeyreklere damga vuracaktır. Piyasadaki dalgalanma marjı oldukça yüksek olacağından düzeltmelerin dahi %30 düzeylerinde olacağı düşünülmektedir. Hızla sayıları artan yeni altcoinler konusunda da yatırımcıların son derece dikkatli yatırımlar yapılması gerekmektedir.


Kurumsal Yatırımcıların Toplu Alımları Arzı ve Fiyatları Etkiler mi?

Toplu alımlar talebi daha çok etkilemektedir. Kurumsal firmaların Bitcoin arzının sınırlı olması ve her geçen gün talebinin artmasına bağlı olarak treni kaçırmamak istedikleri aşikar.


Banka ve Kripto Para Şirketleri Entegrasyonu

Bankalar da diğer birçok kurum gibi çok çekimser davranmaktadır. Uzmanlara göre bankalar, kripto para şirketlerine aracılık etmeyecektir. Fakat önemli para transferlerine aracılık yapmak istedikleri de ortadadır. Ancak regülasyonlar netleşene kadar bankaların kripto piyasasına çok olumlu baktıklarını söylemek güçtür.


Kripto Para Piyasaları Nasıl Şekillenecek?

Uzman görüşlerine göre kripto para piyasalarında, yeni altcoinlerin ortaya çıkacağı gibi zamanla bir çoğunun da yok olacağı fikri varken, ülkelerin de regülasyon çalışmaları yapacağı ve bu çalışmaların hayata geçmesi halinde sektörün bir bu kadar daha büyüyeceği öngörülmektedir.




9 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page