top of page
  • Helin Çelik / Araştırma Müdürü

Soğuk Cüzdanlar Kullanım Alanlarıyla Çeşitlilik Sunuyor

Soğuk cüzdan kavramı, özellikle kripto para piyasasında ilginin tabana yayılmasıyla birlikte, güvenli işlem yapma hususunda öne çıkan ve kripto para topluluğu tarafından gündeme alınan bir konu oldu. Yatırımcının elini güçlendiren ve güvenli bir bölgede varlığını tutmasına ön ayak olan soğuk cüzdanlar, kullanım alanları ve kapsamlarıyla çeşitlilik sunuyor.


Soğuk cüzdan, kripto paraların saklanması için temin edilen, internete bağlı olmayan ve dolayısıyla online işleme kapalı olan bir kripto para cüzdan çeşididir. İnternete bağlı olmaması sebebiyle soğuk cüzdanlarda hacklenme durumu, sıcak cüzdanların aksine sıfıra yakındır. Bu sebeple, çok sık al/sat yapmayan kullanıcılar genellikle soğuk cüzdan tercih ederler. Kullanıcı bilgilerini sadece cüzdan sahibinin görebildiği bu sistem, fiziksel olarak kripto paraların saklanmasının bir yoludur. Sıcak cüzdandan soğuk cüzdana geçiş sırasında fonların ayrı bir tabana taşınması söz konusu olmaz. Fonların blockchain üzerinde kalmasına yardımcı olarak adresler arasında geçişi sağlanır. Yani, bir cüzdanda bulunan coin, farklı bağlantısı ve erişimi olan ve blockchain tabanında kalmaya devam eden başka bir adrese aktarılmış olur. Albcoin olarak, kullanıcılarımızın coin’lerinin güvenliği için platformumuzda soğuk cüzdan depolamasını tercih ediyoruz.


Soğuk Cüzdanlar İhtiyaca Göre Çeşitlilik Gösterir

Sıcak cüzdanlardan farklılık gösteren ve hem ihtiyaca hem de güvenliklerine göre ayrılan soğuk cüzdanlar yazılım, donanım ve kağıt cüzdan olmak üzere 3’e ayrılır. Yazılım cüzdanlar bir şekilde internete bağlı olmaya devam eder. Web, masaüstü ve mobil olmak üzere farklılık gösterebilir.


Mobil cüzdanlar, akıllı telefonlar üzerinden kullanılabilen ve kullanıcı dostu bir cüzdan tipidir. Günlük hayattaki kripto para harcamalarına uygun olarak tasarlanmış ve kötü niyetli yazılımlara karşı hassasiyet göstermektedir.


Masaüstü cüzdanlar, mobil cüzdanlarla aynı mantıkta çalışır. Kişinin kendi bilgisayarına indirilip kullanılabilecek düzeydedir. Tıpkı mobil cüzdanlarda olduğu gibi kötü niyetli yazılımlara karşı hassasiyetleri vardır.


Web cüzdanlar, daha çok tarayıcı üzerinden herhangi bir uygulama indirmeden yapılan işlemlerde kullanılır. Borsa cüzdanları daha çok bu kategoride yer alır. Bilgisayara ya da mobile farklı bir uygulama yüklemeden de blockchain’e bağlanmak mümkündür.


Kağıt cüzdanlar, QR kodunun ve adresin basılı olduğu bir çıktıdır. Kripto para işlemleri yapmak için bu kodlar taratılarak istenen işlemler yapılır. Kullanımı ve formatı nedeniyle çok fazla kullanıcı kağıt cüzdanları tercih etmez. Diğer cüzdan tiplerine göre daha eskilerde kalmış ve kullanıcı dostu olmayan cüzdan tipidir.


Donanım cüzdanlar, kripto para piyasasında en fazla tercih edilen cüzdan türü olarak karşımıza çıkıyor. Soğuk cüzdan kategorisinin son üyesi olan donanım cüzdanlar, “Hardware” olarak bilinirler ve güvenilirlik oranları yüksektir. Anahtar oluşturmak için sayı üreticiliği yaparlar ve online ortama bağlılıkları yoktur. Bu nedenle, diğer soğuk cüzdan çeşitlerine göre daha fazla tercih edilirler.


“ İnternete bağlı olmaması sebebiyle soğuk cüzdanlarda hacklenme durumu, sıcak cüzdanların aksine sıfıra yakındır.”

Donanım Cüzdan Nasıl Kullanılır?

Donanım cüzdan sağlayıcısı olarak bilinen birkaç marka arasından satın alınarak kullanılmaya başlanabilir. Kullanım talimatları yerine getirilerek kullanıcı tarafından kurulum yapılır. Her şey tamamlandıktan sonra oluşturulan özel anahtar güvenli bir şekilde kaydedilir. Özel anahtarlar cüzdan içi erişimde gerekli olduğu için saklama işlemi titizlikle gerçekleştirilmelidir ve kimseyle paylaşılmamalıdır. Fonlara erişimi zor olduğundan yüklü miktarda coin’i olan ya da uzun süre coin’ini tutmak isteyen yatırımcı tercih edebilir.


12 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page