top of page
  • Helin Çelik / Araştırma Müdürü

Piyasaya Genel Bakış ve Öne Çıkan Teknik Seviyeler

Genel Bakış

Kripto para piyasasında COVID-19 ve etkilerinin fiyatlaması devam ediyor. 9 Kasım 2020’de, Pfizer’in aşı çalışmalarının %90 pozitif olduğu haberleriyle, kripto paralarda kısa süreli çekilme meydana geldi. BTCUSD nezdinde bakıldığında, aşı haberlerinin çıktığı gün, 15800 seviyelerinden 15000 seviyelerine kadar sarkma görüldü. Bu kapsamda, altın 1965 seviyelerinden 1850 desteğine kadar ciddi bir çekilme yaşamıştı. Daha önce üzerinde durduğumuz gibi, aşı sürecinin dağıtımı kapsamı ve ne kadar sürede tamamlanacağı sorunsalıyla birlikte, aşı sürecinden sonraki periyotta ekonomik toparlanmanın hemen gerçekleşmeyeceği olgusu, hem bireysel hem de kurumsal yatırımcıyı alım yönünde tetikliyor. Açıklamaların ardından olguyu göz önünde bulunduran yatırımcının long pozisyonlardaki hacmini artırmasıyla birlikte kripto paralarda yukarı yönlü hareketlilik görüldü. Riskli varlıklardan kaçış ve kar realizasyonların etkisiyle hisse senedi piyasası zayıfladı, kripto paraların yıldızı parladı.


Yapılan araştırmalar neticesinde, Bitcoin yatırımcılarının %38’inin son 4 ay içerisinde alım yönünde karar aldığı görüldü. Yatırım yapanların %63’ü ise COVID-19’dan kaynaklı kripto paraları portföylerine eklediklerini belirtti. Bir diğer açıdan, alım yönünde karar alan yatırımcıların sadece bireysel olmaması, yatırım şirketlerinin de yüklü alımlar yapmasının kripto paralarda yukarı yönlü ataklar görülmesine neden olduğu düşünülüyor. Bu kapsamda, ana trendi tetikleyen kurumsal aktörlerin yarattığı ivmeyle BTCUSD’de 18500 seviyeleri test edildi.

Diğer açıdan, Kasım ayından bu yana blockchain benzersiz cüzdan adreslerinde artış meydana geldi. Kripto paralarda görülen yukarı yönlü hareketliliğin de etkisiyle, kripto para piyasasında daha önce işlem yapılmamış adres sayısı da arttı. Benzersiz adres sayısı verileri, bir kullanıcının ek adres açmasından ya da piyasaya yeni aktörlerin katılmasından etkilenebilir. Yükseliş boyunca bu sayıda olan pozitif değişiklik ise piyasa yukarı giderken işlem yapma iştahının kabardığını gösteriyor.


Kripto Paralarda Hangi Teknik Seviyeler Öne Çıkıyor?


BTCUSD


Haftalık grafikte 7 MA’yı kırmasının ardından 18350 seviyelerine kadar ivme kazanan ve üst üste 7. haftasını yeşil geçiren BTCUSD’nin piyasa değeri 300 milyar doları geçti. Yanı sıra, Bitcoin madencilerinin işlem ücretlerinde artış meydana geldi. Madenciler, işlem ücretlerinden toplamda 1.62 milyon dolar aldı. Halihazırda 18000 direncini test eden kripto para biriminin ticaret hacmindeki genişleme ise göze çarpan detaylar arasında.

Eğer BTCUSD 18000 - 18350 bandını yukarı yönlü kırarsa, 19000 ve 19800 seviyeleri ilk etapta takip edilecek dirençler arasında yer alıyor. 19800 ile 20000 bandının kırılarak yeni zirvelerin zorlanması, 24300 seviyesine kadar ivme yaratabilir. (Ara çalışma sonucunda ise 20600, 21795 ve 23500 seviyelerinin test edilmesini gündeme gelebileceği düşünülüyor.)

Eğer, 18000 - 18350 bandı kırılamazsa, 17000 seviyelerine kadar sarkma meydana gelebilir. 17000, alıcıların yoğunluklu olarak kümeleştiği bölge, ancak burada verilecek kayıp güncel olarak destek seviyelerinin takibini gerektirebilir.



ETHUSD


4 saatlik grafikte yukarı yönlü kanal içerisinde fiyatlanan ETHUSD 494 seviyesine kadar ivme kazanmış, bulunduğu alandan satış baskısıyla karşılaşarak kanal ortasına, yani 468 desteğine kadar, geri çekilmişti. Halihazırda alıcıların güç kazanmaya çalıştığı kripto para biriminde 476 ve 483 dirençleri yakın mesafede takip edilebilir. Devamında long pozisyonların hacmindeki artış devam ederse 493 direnci kritik seviye olarak karşımıza çıkıyor. 493 ile 500 aralığından pozitif çıkış olması durumunda kritik bir eşik tamamlanmış olacak. Bu durumda, yukarıda 526, 543 ve 567 seviyeleri izlenebilir.


Eğer, ETH 2.0 Güncellemesi ile ilgili negatif bir gelişme ya da finansal piyasalarda yukarıda bahsettiğimiz süreçlerde tam tersi durumlar yaşanırsa ETHUSD’de 448 desteği gündeme gelebilir. Kanal desteğine denk gelmesi açısından 448 seviyesi kritik bir bölgeyi oluşturuyor. Bu seviyenin üzerindeki kalıcılığı devam ederse tekrar alımların tetiklenebileceği bir alan. Ancak, olası bir kırılımda negatif reaksiyon büyüyebilir.



7 görüntüleme0 yorum
bottom of page