top of page
  • Helin Çelik / Araştırma Müdürü

Parasal Genişlemelerin Kripto Paralara Etkisi

Güncelleme tarihi: 8 Eyl 2021

Ekonomiyi desteklemek için merkez bankalarının elindeki araçları kullanmasının bir yoludur Parasal Genişleme. Resesyon döneminde başvurulan yöntemdir, ancak her zaman tam vaktinde uygulanamayabilir. Küresel açıdan bakılacak olunursa, özellikle Fed parasal genişleme uygulamalarını agresif bir şekilde uygulayan merkez bankasıdır. Fed’in politikaları ise küresel piyasayı derinden etkiler, piyasadaki likit yön bulmaya çalışır.


Piyasanın likit tutulması ve enflasyon arasında ince bir denge bulunur. Fazla likidite yüksek enflasyon riskini doğurur. Enflasyon hedefinin üzerine çıkılması finansal piyasada alınacak aksiyonları tüketim ve satın alma dengesini etkiler Parasal genişleme politikası likit piyasa için önem taşırken enflasyonun kontrolden çıkması dengelerde kayma yaratır. Bu durumda kullanıcı bir yandan fiyatlarda yükseliş eğilimi olan ürünlere kademeli olarak talep gösterirken diğer yandan enflasyondan kaçma düşüncesiyle parasının değer kaybına uğramaması için farklı alanlara, enstrümanlara yönelebilir. Bu noktada, enflasyon oranı düşük olan ürünlere rağbet artar.


Denklemden yola çıkarak Mart 2020’de finansal piyasalarda şok etkisi yaratan COVID-19 sürecinin başlaması dünya genelinde kapanmaya neden olmuş, ekonomilerde daralma meydana gelmiş ve belirsizlik havası hakim olmuştu. Yaşanan bu süreç bir dizi parasal genişlemeyi beraberinde getirdi. Böylelikle, hem kurumsal hem de bireysel yatırımcı pandeminin yarattığı belirsizliğe alternatif olabilecek “güvenli liman”lara kaydı. Bu limanlar arasında Bitcoin de enflasyon oranının düşük olması sebebiyle yer aldı. Süreç içerisinde fiyatı katlanarak devam eden kripto para birimi parasal genişlemelerin etkisiyle tabana yayılan bir etkiye sahip oldu. Verilen teşviklerin ardından kripto para platformlarından alınan Bitcoin’lerin ve yeni açılan cüzdan adreslerinin sayısında artış yaşandı.


Teşviklerin Ardından Kaçış Noktası: Bitcoin!

ABD’de Nisan 2020’de 1200 USD’lik çekler halinde dağıtılmaya başlanan teşvik paketleri sonrasında bireylerin birçoğu tercihini kripto paralardan yana kullandı. Belirtilen tarihte küresel borsalardan yapılan 1200 USD’lik alımlarda patlama yaşandı. 1200 USD’lik çekler herhangi bir finansal enstrümanda değerlendirilmemiş var sayıldığında enflasyon karşısında erozyona uğraması muhtemeldi. Ancak bahsi geçen dönemde kurumsal ilginin ve teşviklerin etkisiyle oluşan talep artışı Bitcoin’de yaşanan yükselişi destekledi ve yatırımcının portföyü erimek yerine güç kazandı. O dönemden itibaren piyasaya giren yeni aktörden beslenen kripto para birimleri sonraki süreçte düşüşü hızlandırması açısından bunun sancısını yaşamış olsa dahi daha uzun periyotta güçlü bir taban kazanmış oldu.


Bitcoin’de yeni açılan adres sayısı incelendiğinde COVID-19’un dünya geneline yayılmaya başladığı tarih olan Mart 2020 ile Mayıs 2020 başına kadar geçen sürede ciddi bir artış olduğu görülüyor. Pandemi süreci içerisinde verilen ilk teşvik sonrasında hem cüzdan adreslerindeki hem de borsalardaki 1200 USD’lik alımlar birbiriyle örtüşüyor. Durumun, belirlenen periyottaki fiyat artışını desteklediği düşünülüyor.


Hem ABD’den hem de farklı ülkelerden gelen parasal genişleme atılımları devam ettiği sıralarda verilerde benzer etki görülmeye devam etti. Kaçış noktası olarak görülen Bitcoin büyük oranda parasal genişlemelerden pozitif etkilendi. Kripto para birimleri piyasadaki likit bolluğundan faydalandı ve güvenli liman olarak görüldü.

Ekonomilerdeki Toparlanmanın Gecikmesi ve Destek Paketleri Kriptolara Yarayabilir

Temmuz ayının son haftasında yapılan Fed aylık politika toplantısından çıkan sonuç finansal piyasaların yeniden şekillenmesinde rol oynadı. FOMC tutanaklarında açıklanan enflasyonun beklenenden fazla olabileceği ve ekonomilerdeki toparlanmanın gecikebileceği olgusu vurgulanırken ekonominin desteklenmeye devam edileceği söylemlerde yer aldı.


Gelişmekte olan ülkelerin ve gelişmiş ülkelerin ekonomilerindeki toparlanmanın aynı düzeyde olmayacağını vurgulayan IMF ise genel anlamda yapılan açıklamaları destekler nitelikte doneler sundu. Piyasayı likit tutma çabalarının devam edecek olması Bitcoin’in de seçenek olarak görülmeye başlanmasına sebep olabilir. Getiri eğrilerine ve enflasyona karşı dayanıklılığa bakıldığında başta Bitcoin olmak üzere kripto para birimlerinin masada seçenek olarak görülmesi mümkün.


13 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page