google-site-verification=B_PhikpJsQs-iNyjEPs-zPa_L2OzZxhI7I5PSeEoNR4
top of page
Helin Çelik / Araştırma Müdürü

Kripto Paralar ve Spor İlişkisi: Futbol Kulüpleri ve E-sporların Gelişimi

Blokzincir teknolojisi ve kripto paralar hayatımızın hemen hemen her alanına nüfuz etmiş durumda. Bu alanlardan bir tanesi de spor endüstrisi. Spor kulüpleri, taraftarlar, sporcular ve yatırımcılar için gelir yaratmak amacıyla tokenlar oluşturulmaya başlandı. Oluşturulan tokenlar ise sporcu yetiştirme, e-spor turnuvaları düzenleme ve sporcu transferini destekleme gibi birçok alanda kullanılır hale geldi.


İçerisinde bulunduğumuz pandemi koşulları, ülke ekonomilerini olduğu kadar spor camiasını da negatif etkiledi. İptal edilen, ertelenen ya da seyircisiz oynanan maçlarla karşı karşıya kalındı. Sekteye uğrayan müsabakaların ardından kulüpler, faaliyetlerini sürdürmenin ve taraftarla olan bağının kopmaması için yeni yeni yol arayışına girmeye başladılar. Spor için oluşturulan tokenları yeni yeni duyuyoruz, ancak geçmişine baktığımız zaman 2014’ten beri kripto para ve spor ilişkisinin olduğunu görüyoruz. Bir NBA takımı olan Sacramento King, 2014 yılından beri biletler ve ürünlerin ödemesi için Bitcoin kabul ediyor. Diğer sektörlerde olduğu gibi blokzincir projeleri ve kripto paralar burada da seçenek olarak ortaya çıkıyor.


Barcelona, Paris Saint Germen, Atletico de Madrid ve Milan kendi taraftar tokenlarını çıkartarak sektörün önücülerinden oldular. Chiliz ise Türkiye’de ilk olarak Galatasaray ile bu işe imza attı. Böylelikle Türk kulüplerinin dikkati taraftar tokenlarına evrildi. Galatasaray’ın ardından Trabzonspor da taraftar token projesine imza attı. Kulüp, ilk arzını beş dakika içerisinde kullanıcısıyla buluşturmayı başardı. Önümüzdeki süreçte ise kulübün bünyesinde yapacağı bir değişiklik, token sahipleri tarafından onaylanabilecek ve alınan kararlarda söz sahibi olunabilecek. Ayrıca, token sahipleri kulüp mağazalarından yaptıkları alışverişlerden indirim alabilecekler. Böylelikle, bu kanatta geliştirilen projeler sayesinde yatırımcısından taraftarına, spor kulüplerinden sporculara varana kadar herkes aynı çatı altında değer oluşturabilecek.


Sadece futbol kulüplerinde değil e-sporlarda da tokenlar kullanılıyor. E-sporda kullanılan tokenlar sayesinde oyun içi yüksek işlem ücretleri minimize edilebiliyor. E-spor ise günden güne kitle kazanan ve stadyumların dışında uğrunda arenalar inşa edilen alan haline gelmeye başladı. Önümüzdeki yıl Çin’de 1 milyar dolar yatırım yapılarak dünyanın en büyük e spor arenasının inşa edilmesi bekleniyor. 10-20 yıllık bir geçmişe sahip olmasına rağmen ABD’de basketbol ve Amerikan futbolundan daha çok izleniyor. Bu kapsamda, e-sporların yeni bir ekonomi oluşturduğunu ve kripto para ekosisteminden yararlandığı söylenebilir.

Yaş skalasına baktığımız zaman 13 ile 30 yaş aralığındaki bireylerin e-spora daha ılımlı olduğu görülüyor. Bu kitle, kripto paralara da ilgi duyan kitleyle örtüşüyor. İlerleyen zamanda oldukça ilgi gören futbolun yanı sıra e-sporların da dinamik ve dijital dönüşüme açık kitle sayesinde ön plana çıkabileceği düşünülüyor. Türkiye’de ise bu konuda yayın ve sponsorlukların desteklenmesi gerekiyor. Genel anlamda bakıldığında sektörün daha çok geliştirilmeye açık ve müsait olduğu görülüyor.

13 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page