2008 yılında Bitcoin’le birlikte hayatımıza giren ve 2010 yılında olgunlaşmaya başlayan kripto paralar, barındırdığı özelliklerle hem bireysel yatırımcının hem de kurumsal firmaların göz bebeği oldu.
Özellikle Y kuşağının kripto paralara olan ilgisi ve talebi hem kripto paraların hem de altyapılarında bulunan blokzincir teknolojisinin gelişmesine ve dönüşmesine olanak tanıdı. Pandemi sürecinde giderek tabana yayılan başta Bitcoin olmak üzere kripto paralar, düşük enflasyon oranına sahip olması ve güvenli varlıklara alternatif oluşturması sebebiyle göz dolduruyor.
Mart 2020’de tüm finansal enstrümanlarda yaşanan satış baskısı kripto paraları da etkilemiş, dip seviyeleri test edilmiş ancak belirtilen tarihten itibaren boğa sezonuna giriş yapılmıştı. Mart’ta yaşanan düşüşün ardından Aralık 2020’ye gelinen süreç içerisinde kripto paralar minimum %100 artış yaşadı. Geleneksel finansal enstrümanlara kıyasla kripto paralar en çok getirisi olan ürünler arasına adını yazdırarak yatırımcısının yüzünü güldürdü.
2021 yılı içerisindeki performansına bakılacak olursa, ardı sıra rekor tazeleyen Bitcoin, 2021 yılına 30.000 seviyesiyle adım attı ve ocak ayı bitmeden 40.000 doları gördü. Bulunduğu alandan regülatörlerin açıklamalarıyla geri çekilerek 30.000 bandına geri dönen kripto para birimi, Tesla’nın Bitcoin alımı ve Elon Musk’un desteğiyle %14’lük artış yaşayarak 44.000 dolara sıçradı. O tarihten itibaren periyodik olarak yükselen Bitcoin, mart ayında 61.800 direncini test ederek tüm zamanların rekoru unvanını yeniledi. Meydana gelen bu fiyat artışı, Türkiye’de gençler arasında Bitcoin kullanımının Avrupa’da ilk sıraya, dünyada ise dördüncü sıraya yerleşilmesine sebep oldu. Böylelikle, Türkiye’de kripto para ile ödeme seçeneğinde de artış görüldü. Kafelerden eczanelere, okullardan emlakçılara varana kadar hem teması azaltmak hem de dönüşüme ayak uydurmak için sistemler kuruldu.
Tüm bu etkenler ışığında kripto paralar, sadece rezerv olmaktan çıktı ve ödemelerde de seçenek olarak masada durmaya başladı. Özellikle Elon Musk’un Tesla ödemelerinde Bitcoin’in kullanılabileceğini açıklaması kripto para piyasasında yankı yarattı ve pozitif fiyatlandı. Tabandan yayılarak talebin artması hem Türkiye’de hem de dünyada bankaları harekete geçirdi. Merkez bankaları ve ulusal bankalar blokzincir çalışmalarını hızlandırdı ve dijital para çalışmalarına başladı. Özellikle Rusya, ABD, Çin ve İran’ın konuyla ilgili yaptıkları açıklamalar merakla beklendi. Nakitsiz topluma gitgide ayak uygulamaya başlarken ülkelerin merkez bankalarının dijital para çalışmaları vatandaşlar üzerinde merak uyandırdı.
Kripto Para Mart 2021 Raporu
Kripto paraların mart ayı içerisindeki reaksiyonlarına bakıldığında, Bitcoin’in yatay eksende ilerleyen ve Ethereum’un düşüşe geçen dominance oranının altcoinlere olan ilgiyi artırdığı görülüyor. Bitcoin açısından ABD’deki kurumsal alımlarda düşüş yaşanırken, Avrupa ve Kanada’da alımlar devam ediyor. Bitcoin’le ilintili varlıklardaki alımların 2021 yılı için ortalama hacmi 1,1 milyar dolarla ölçüldü.
Son verilere bakıldığında günlük hacim ise yaklaşık %35 düşüş alarak 713 milyon dolara gerilediği görülüyor. Mart 2021’in sonuna gelirken günlük işlem hacmi ise genel ortalamanın altında seyrediyor.
Şubat ayında Ethereum tabanlı ürünler ilgi odağı olurken Mart 2021’de Ethereum bir nebze odak noktasından çıktı ve başta Cardano ve Polkadot olmak üzere hacmen zayıf altcoinlere fon kayışı yaşandı. Böylelikle, Ethereum dominance seviyesi Mart 2021’de zayıfladı ve Bitcoin’e yatırılan fonların miktarında da artış yaşandı.
Araştırmalara göre, Mart’ın ikinci haftasında Bitcoin’e 85 milyon giriş olurken; bu tutar Ethereum’da 8 milyon dolar düzeyinde kaldı. Cardano (ADA) ise Ethereum’un bu boşluğundan yararlanarak kripto paralar hacim listesinde beşinci sıraya kadar tırmandı. Cardano CEO’su Charles Hoskinson, DeFi projelerinin ilk ağlarına sadık kalınmadığının ve Ethereum tabanlı projelerin Cardano ve başka ağlara geçebileceğinin altını çizdi. Önümüzdeki süreçte ise altcoinler arasında DeFi projelerinde fark yaratan kripto paralar, adından sıkça söz ettireceğe benziyor.
Mart ayı içerisinde yaşanan düzeltmeler ve değişen dengelere rağmen kripto paralar, kritik destek bölgelerinden toparlandı. Süreç içerisinde meydana gelen parasal genişlemeler ve enflasyon riski geleneksel yatırımcı üzerindeki algının da değişmesine ön ayak oldu. Kripto paralara pozitif etki edebilecek gelişmeler devam ettiği müddetçe talebin artması ve ılımlı havanın esmesi önümüzdeki süreçte de devam edeceğe benziyor.
Korelasyon Tablosu Açıklama Metni
Mart 2021 boyunca özellikle XRP’nin majör kripto para birimleriyle olan ilişkisi zayıf ilerledi. Bunun en önemli sebebi Ripple Yönetimi’nin içerisinde bulunduğu dava süreciydi. ABD’nin SPK’sı olarak bilinen Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu ile Ripple Yönetimi arasında geçen “kayıt dışı menkul kıymet satışı” XRP ve yatırımcılarının elini zayıflattı. Diğer açıdan, Bitcoin ve Ethereum’un arasındaki ilişki %80’in üzerinde ilerledi. Litecoin ve Bitcoin ise %72 oranında korele ilerledi. Korelasyon tablosu, kripto para sepeti yaparken ya da çapraz işlemlerde kullanılabilecek analiz yöntemlerinden birisi olarak karşımıza çıkıyor. Bu tablo geçmişte neredeyse tüm çiftlerde %100 uyum içerisinde ilerlerken zamanla istenilen düzeye geldiği görülüyor.
Comments