top of page
  • Arif Şahin / Genel Müdür

Bankalar Kripto Paralarla Entegre Olacak Mı ?

“Bankalar hizmetlerini uyarlamak zorunda kalacaklar mı yoksa kendi kripto para birimlerini mi yaratacaklar?”

Kripto para dünyası istikrarlı bir şekilde genişliyor ve popülerlik kazanıyor olsa da geleneksel bankalar bu dijital varlıkların kullanımını benimsemekte tereddüt ediyor. Yeni kripto para birimlerinin tanıtılmasıyla birlikte bu durumun bankalar üzerindeki etkisi hakkında sorular ortaya çıkmaya devam ediyor. Bankalar hizmetlerini uyarlamak zorunda kalacaklar mı yoksa kendi kripto para birimlerini mi yaratacaklar?


Teknolojinin gelişmesiyle beraber halihazırdaki birçok alışkanlarımız çeşitli sistemler aracılığıyla değişime uğradı. Örneğin; alışveriş alışkanlığımız artık online ortama taşındı. Kripto paraların yakın gelecekte marketlerde, eczanelerde ve daha birçok sosyal alanda kullanılması bekleniyor.


Ekonominin en önemli yapı taşlarından biri olan bankalar, cep telefonu uygulamaları ve ATM’ler aracılığıyla mal ve hizmet alımı ve transferlerini hızlı bir şekilde gerçekleştiriyor. Kripto para yatırımlarının artması ve uluslararası birçok şirketin kripto paralarla ilgili yatırım kararları alması ise bankaların bu alanda nasıl bir rol alacağı konusunda soru işaretlerini beraberinde getirdi.


Daha akıllı bir bankacılık sistemi, önümüzdeki süreçte hepimizin kullanımına sunulacak. Bundan eminiz. Bankalar da kripto paralardan mutlaka yararlanmak isteyecektir. Aslında paranın dönmüş olduğu her yerde bankacılık sisteminin olması kaçınılmazdır. Bankaların hem kripto paralara yatırım yapacaklarını hem de buradaki pastadan da pay almak isteyeceklerini düşünüyorum.


Bankacılık sistemi, kripto alanındaki gelişmelerden yararlanmadığı senaryoda kendisi için gerekli olan ödeme sistemlerini yaratabilir. Aynı günümüzdeki yemek çeklerinde olduğu gibi. Bundan 10 sene önce yemek çekleri çok revaçta değildi. Fakat şu anda hem çalışanların hem de işverenlerin kullanmış olduğu bir araç. Bu araçları hiç kimse şu an yadsımıyor. Kripto paraların dahil olduğu ödeme sistemleri de çok hızlı bir şekilde gelişmiş olacak. Bu hızla beraber bankalar mutlaka bu alandan pay almak için adımlar atacaktır. Yakın zamanda bazı bankalar, kripto para hizmetleri için sistemlerini dönüştürüyor, altyapılarını geliştiriyor ve blockchain teknolojisinin entegrasyonunu yapmaya çalışıyor. JPMorgan, Goldman Sachs ve UBS gibi dünyanın önemli bankalarının kripto para ile ilgili açıklamaları ise geleneksellerin de bu piyasaya olan ilgisinin yoğun olduğunu gösteriyor.


Türkiye Merkez Bankası’nın resmi gazetede yayınladığı kripto para tanımı, hem mal ve hizmet alımına hem de borç geri ödemesi olarak kripto varlıkların kullanılamayacağı yönünde. Bu nedenle Türkiye’de kripto paraların bankacılık sistemlerine entegrasyonu ve dolayısı ile mal ve hizmet alımlarına konu olabilmesi için yeni regülatif düzenlemelere ihtiyaç olduğu bir gerçektir.


“Kripto paraların yakın gelecekte marketlerde, eczanelerde ve daha birçok sosyal alanda kullanılması bekleniyor.”
14 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page