top of page
  • Helin Çelik / Araştırma Müdürü

20.000 Direncine Yönelen Bitcoin’de Kritik Veriler ve Teknik Seviyeler!

25-27 Ekim 2020 tarih aralığında meydana gelen sert düzeltmenin ardından toparlanan kripto paralardan peşi sıra olumlu haberler gelmeye devam ediyor. Kurumsal aktörlerin Bitcoin’e olan ilgisi artarak devam ediyor. Tudor BVI’nın yıl başında ayırdığı bir miktar fonu Bitcoin vadeli işlemler sözleşmesine aktarmaya karar vermesinin ardından yatırım şirketleri peşi sıra yatırımlarında Bitcoin’i değerlendirmeye almıştı. Yıl içerisinde MicroStrategy, Square ve PayPal, Bitcoin’e yatırım yapma kararlarını açıkladı. Gün itibari ile Guggenheim Partners şirketi sahip olduğu fonun net varlık değerinin %10'unu Bitcoin'e yatıracağını duyurdu.

Peşi sıra kurumsal aktörlerin Bitcoin’e geçişinin, Spot altında meydana gelen sert çekilmelere denk gelmesi ise "altın yatırımcısı Bitcoin’e mi geçiyor?" algısı yarattı. Kurumsal yatırımcıların kripto para piyasasına aynı zamanlarda katılım göstermesi ise kurumsal sermayenin akışının Bitcoin’e kaydığını gösterdi. Tüm bu sürece denk gelen zaman diliminde ise JPMorgan, “BTC İpucu için Grayscale Bitcoin Trust'ı İzleyin” açıklamasında bulundu. Guggenheim Partners şirketinin GBTC’ye yapacağı yatırım kararının ardından gelen bu açıklama ise, yapılacak olan yatırımların, Bitcoin (BTC) fiyat yönü için kilit önemde olacağının göstergesi olarak kabul görüyor.


Kurumsalların desteğini arkasına alan Bitcoin, geleneksel finansal enstrümanlardan pozitif ayrışıyor. Mart 2020’den bu yana %284’lük getiri sağlayan kripto para birimi, yapılan sıralamada en çok prim getiren varlık statüsüne yerleşti. Karşılaştırıldığı zaman S&P 500’de %47; DJI Index’te %41; Gümüşte %41; Ham Petrolde %45 oranında getiriye sahip.


Geçtiğimiz 7 haftayı yeşil kapatmasının ardından 8.haftasını kırmızıya boyayan kripto para birimi, yaşanan kayıpları sildi ve yeni haftaya güçlü alımlarla başladı. Oluşan pozitif gelişmeler ışığında 16570 desteğini test eden BTCUSD geçtiğimiz hafta test ettiği zirveyi geçmeyi başardı. Dolar Endeksi’ndeki düşüş, altın yatırımcısının Bitcoin’e kayması ve kurumsal yatırım şirketlerinin Bitcoin’den yana tercih kullanması, yukarı yönlü hareketliliği tetikleyen faktörler arasında. Süreç itibari ile ekonomilerdeki açmazların devam etmesi ve dijitale olan ilginin her geçen gün artması kripto paraları masada tutmaya zorluyor.


Halihazırda 19800 direncine yönelen kripto para biriminin üzerinde durulan alanı kırması durumunda 20.000 ve 24300 dirençlerinin takip edilebileceği düşünülüyor. 2017 yılında yaptığı zirveye ulaşması halinde yatırımcının kar realizasyonlarına dikkat etmesinde yarar görülüyor. Mart 2020’den beri yükseliş trendinde seyir çizen Bitcoin’in zirve tazelemesi ise yukarı yönlü sıçramalara sebep olabilir.


Kritik 20.0000 direncinde meydana gelebilecek satış baskısında ise 19350, 19000 , 18585 ve 17600 destekleri yakın mesafede takip edilebilir. Olası geri çekilme süreci ise, haftalık grafikte, 16280 desteğini karşımıza çıkarıyor. Trend görünümü ise, Bitcoin’in 19.000’lerdeki mücadelesini anlamlı kılıyor.




6 görüntüleme0 yorum
bottom of page